Slecht rapport voor De Lijn: minder reizigers, meer vertragingen

Sinds de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn fors moest besparen, gaat het bergaf met de resultaten. Er rijden niet alleen minder bussen en trams, ze rijden ook minder stipt en zitten vaker overvol. Voor het tweede jaar op rij daalt het aantal reizigers dan ook. En zij zijn minder tevreden dan voorheen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag op basis van de jaarlijkse evaluatie van het beheerscontract dat de Lijn met de Vlaamse regering afsloot en de tweejaarlijkse tevredenheidsenquête die De Lijn uitvoert.

De Lijn moest vorig jaar 60 miljoen euro besparen, wat leidde tot een kleiner aanbod. De nachtbussen in Gent en Antwerpen sneuvelden, er rijden minder bussen en trams op de extreme uren en ook in het weekendschema werd geschrapt. Dat blijft niet zonder gevolgen, blijkt uit de jaarlijkse evaluatie van het beheerscontract dat de Lijn met de Vlaamse regering afsloot. Voor het tweede jaar op rij daalt het aantal reizigers. Procentueel lijkt het verlies met 0,92 procent verwaarloosbaar te zijn, maar het gaat wel om 5 miljoen minder ritten.

De 544 miljoen keer dat reizigers wel De Lijn gebruikten, moesten ze voor lief nemen dat bussen en trams overvol zaten en dat ze minder stipt op hun bestemming gebracht werden. Uit de tweejaarlijkse tevredenheidsenquête die De Lijn uitvoert, blijkt overigens ook dat er minder tevreden en meer ontevreden tram- en busgebruikers zijn. De alarmerende cijfers komen er net nu de Vlaamse regering tegen eind deze week moet beslissen over de tarieven van De Lijn. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud