Sp.a en Groen! kritisch over energieraadgevers regering

Oppositiepartijen sp.a en Groen! reageren maandag kritisch op de aanstelling door de federale regering van acht deskundigen die een advies moeten uitbrengen over de ideale energiemix (GEMIX) voor België. Beide partijen stellen zich vragen bij de onafhankelijkheid van de raadgevers en zien in hun opdracht een doorzichtig manoeuvre om legitimiteit te bekomen voor het langer openhouden van de kerncentrales.

Op vraag van de minister van Energie, Paul Magnette (PS), die vindt dat een nieuw onderzoek nodig is naar de wenselijkheid van een kernuitstap, werden vrijdag acht experts aangesteld die de bestaande studies zullen beoordelen en samenvatten. Verschillende experts werkten in het verleden zelf mee aan de studies die ze nu moeten beoordelen.

Sp.a heeft geen vertrouwen in de groep van acht. Volgens senator Bart Martens zijn enkele experts "overduidelijk partijgebonden". Tinne Van der Straeten, Kamerlid voor Groen!, stelt zich de vraag "of er geen sprake is van belangenvermenging". Ze diende een parlementaire vraag in voor minister Magnette naar de "onafhankelijkheid en neutraliteit" van de onderzoekers. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud