Sp.a wil speculanten aanpakken zoals in Duitsland

Sp.a-senator John Crombez vindt dat België net als Duitsland het naakt shorten op staatsobligaties van eurolanden moet verbieden. Het oppositielid pleitte al vaker voor maatregelen tegen speculatie, maar kreeg voorlopig weinig gehoor.

Bij short selling verkopen speculanten aandelen die ze geleend hebben, in de hoop ze voor het einde van de lening goedkoper terug te krijgen. Naakt shorten houdt in dat de aandelen al verkocht worden nog voor ze ergens geleend zijn. De Duitse financiële toezichthouder BaFin besliste dinsdag om die vorm van shorten te verbieden op staatsobligaties van eurolanden.

Voor Crombez is het duidelijk dat zo'n verbod ook in ons land nodig is. "Dat short selling aan banden moet worden gelegd, weten we al van dag één van de crisis. Op dat moment werd al duidelijk dat speculanten de crisis erger maakten", verduidelijkt hij. Bovendien was Spanje vorige week - op basis van foutieve informatie - nog het doelwit van speculanten.

Crombez ziet het Duitse voorbeeld als bewijs dat een nationale aanpak van speculatie wel degelijk mogelijk is. Hij wil dan ook dat België snel volgt, al lijkt een gecoördineerde internationale actie hem de beste aanpak. Maar daar na twee jaar nog steeds op blijven wachten is onzinnig, oordeelt de senator. "Elke beperking helpt." (KNS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud