Sp.a wil wet om abnormale prijsstijgingen te controleren

Sp.a heeft een wetsvoorstel ingediend dat een mechanisme invoert om abnormale prijsstijgingen van een breed gamma aan producten, en zeker de voedingsproducten, te controleren. De prijzencommissie moet vervolgens zeggen hoe de onredelijke prijsstijgingen moeten worden gecorrigeerd. Dat kondigt Kamerfractieleider Peter Vanvelthoven vrijdag aan.

Een rapport van Test-Aankoop toont aan dat bijna alle levensmiddelen het voorbije jaar een pak duurder geworden zijn. Op één jaar tijd werd brood 7 procent duurder en margarine 10 procent. En volgens de supermarktketens zullen de prijsstijgingen alleen maar groter worden. De gezinnen met een laag inkomen worden het zwaarst getroffen.

Volgens Vanvelthoven is het hoog tijd dat de politiek haar ogen daarvoor niet langer sluit. Sp.a wil de abnormale prijsstijgingen van levensnoodzakelijke producten een halt toeroepen. Voor sp.a-fractieleider Vanvelthoven kan het niet langer dat stijgende grondstofprijzen onevenredig aan de consument worden doorgerekend. Daarom hebben Vanvelthoven en Dalila Douifi een wetsvoorstel ingediend.

"Doordat het leven zo duur is geworden, is voor veel gezinnen besparen een dagelijkse bezigheid geworden. Er moet dus dringend iets gedaan worden om de koopkracht van de mensen te herstellen. Machteloos toekijken is voor sp.a geen optie. Ook voor premier Verhofstadt is het verhogen van de koopkracht één van de dringende dossiers die moeten worden opgelost", aldus Vanvelthoven. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud