Speech Cameron - Di Rupo: "Europese Unie is meer dan een eenheidsmarkt"

"De Europese Unie is meer dan enkel een eenheidsmarkt." Zo heeft premier Elio Di Rupo donderdag vanuit Davos gereageerd op de veelbesproken toespraak van de Britse premier David Cameron over de toekomst van de Europese Unie.

Cameron beloofde woensdag tegen eind 2017 een referendum te organiseren over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Voorafgaand moet de Europese Unie volgens hem diepgaand hervormd worden, met de klemtoon op de Europese eenheidsmarkt en meer flexibiliteit voor lidstaten die niet willen dat Europa zich met sommige beleidsdomeinen inlaat.

"We kunnen Europa niet gebruiken als een Spaanse herberg, en enkel de aspecten eruit pikken die ons interesseren. Er moet ook solidariteit zijn", zo reageerde Di Rupo. De premier wijst erop dat de Britse toespraak plaatsvond in de aanloop naar een Europese top over de meerjarenbegroting die Londen graag wil inkrimpen.

Volgens Di Rupo moet men "vooruitgaan met de landen die verder willen gaan". Hij bepleit een eurozone met "meer fiscale en sociale harmonisering" die beschikt over "efficiënte bancaire instrumenten". (BENOIT DOPPAGNE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud