Speech Cameron - Reynders: "Europa werkt niet met een menu à la carte"

Het Verenigd Koninkrijk zal zich geen statuut op maat kunnen aanmeten in de Europese Unie. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verklaard in een reactie op de toespraak van premier David Cameron. "Europa werkt niet met een menu à la carte."

Cameron lanceerde woensdag een oproep om de Britse positie binnen de Europese Unie te heronderhandelen, hetzij via verdragswijzigingen, hetzij via bilaterale onderhandelingen. De Britse diplomatie verzorgde meteen "de dienst na verkoop" van de toespraak, zei Reynders, die intussen al contact had met de Britse minister voor Europa David Lidington.

Volgens Reynders moeten de Britse desiderata nu besproken worden in de schoot van de raad van ministers van Europese Zaken. Dat is volgens de buitenlandminister het meest geschikte orgaan voor de lidstaten om de volgende institutionele hervormingen onder de loep te nemen. De Europese verkiezingen van 2014 vormen vervolgens de gelegenheid om het debat over Europa in alle landen te voeren, meent hij.

Hoe dan ook, het Verenigd Koninkrijk zal zich geen statuut op maat kunnen aanmeten, meent Reynders. "Europa werkt met een menu. Men moet niet noodzakelijk alles opeten, maar men moet het menu aanvaarden. Het is niet à la carte", meent Reynders, die eraan herinnert dat Londen reeds opt-outs geniet voor sommige beleidsdomeinen, zoals de euro en de Schengenruimte. (PVO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud