Speelgoed kan uw kind doof maken

Uit een onderzoek naar speelgoed met geluidjes blijkt dat 93 procent onveilig is en gehoorschade kan veroorzaken. Bij 86 procent is het risico zelfs erg groot omdat het speelgoed meer dan 100 decibel (dB) produceert. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg donderdag.

De socialistische mutualiteit De VoorZorg liet populair speelgoed dat geluid produceert testen door een team van hoorapparatenspecialist Lapperre. Conclusie: baby's, peuters en kleuters kunnen blijvende gehoorschade oplopen door te luidruchtig speelgoed.

Een populaire speelgoedboor, met Europese CE-veiligheidsmarkering, produceert zelfs 140 dB, de geluidssterkte van een opstijgend vliegtuig. "Europa legt de maximumnorm voor speelgoed voor kinderen tot 14 jaar op 90 dB, maar dat is enkel veilig zolang het speelgoed op 25 centimeter afstand blijft. Typisch voor kinderen is juist dat ze alles naar hun oor brengen om goed te luisteren", aldus Sylvia Pardon van De VoorZorg. "In het geval van dat boortje kan dit al na enkele seconden onherstelbare gehoorschade veroorzaken."

Het socialistisch ziekenfonds vraagt nu een strengere normering. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud