Sperperiode verkiezingen gaat morgen in

Morgen, precies drie maanden voor de lokale en provinciale verkiezingen, gaat de sperperiode voor de verkiezingen in. Dat betekent dat partijen, lijsten en kandidaten zich aan bepaalde regels zullen moeten houden bij het campagnevoeren.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois roept alle kandidaten op om de regels rond de sperperiode in acht te nemen.

Hij herinnert daarbij zelf aan de voornaamste richtlijnen. Zo mogen de uitgaven voor verkiezingspropaganda bepaalde maximumbedragen niet overschrijden. Die maximumbedragen zijn afhankelijk van het aantal ingeschreven kiezers per gemeente.

Daarnaast mogen kandidaten, lijsten en partijen tijdens de sperperiode geen geschenken of gadgets verkopen of verspreiden, geen gebruik maken van commerciële reclameborden of affiches, van niet-commerciële reclameborden of affiches die groter zijn dan vier vierkante meter en gebruik van reclamespots op radio, televisie en in bioscopen.

"Dergelijke beperkingen in campagnemiddelen en uitgaven zijn er om de lokale democratie te versterken. Kandidaten moeten immers zoveel mogelijk over dezelfde communicatiekracht kunnen beschikken. Wanneer elke kandidaat dezelfde maximale verkiezingsuitgave mag doen, wordt geen onderscheid gemaakt tussen grote en kleine partijen", aldus Bourgeois.

Meer informatie is terug te vinden op www.vlaanderenkiest.be

(HERWIG VERGULT)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud