Staatshervorming - dossier werklastmeting Brussels gerecht eerstdaags op ministerraad

Minister van Justitie Annemie Turtelboom zal eerstdaags een dossier aan de ministerraad voorleggen over de werklastmeting bij de rechtbank van Brussel-Halle-Vilvoorde. De meting zal worden uitbesteed om de zaken te versnellen. Eens de ministerraad groen licht heeft gegeven, kan de aanbestedingsprocedure opgestart worden.

Dat is afgelopen nacht afgesproken in het Uitvoeringscomité voor de Staatshervorming, zo verklaarde staatssecretaris Servais Verherstraeten donderdagavond in de Senaat tijdens het plenaire debat over de hervorming van het gerechtelijk arrondissement BHV.

De hervorming van het gerechtelijk arrondissement BHV voorziet een splitsing van het huidige tweetalige parket in een nieuw parket voor Halle-Vilvoorde, met een eigen procureur maar met een aantal functioneel tweetalige magistraten. Het Brusselse parket krijgt een Nederlandstalige adjunct. De Brusselse rechtbanken worden niet gesplitst, maar ontdubbeld in Nederlandstalige en Franstalige rechtbanken.

Het plenaire debat werd voornamelijk gevoerd door de leden van commissie Institutionele Aangelegenheden. Vermits het debat eerder ook in de Kamer gevoerd werd, vielen er weinig nieuwe argumenten te horen. Andermaal haalden Karl Vanlouwe (N-VA) en Bart Laeremans (Vlaams Belang) scherp uit naar de cijfers waarop de institutionele meerderheid zich gebaseerd heeft voor de 80/20- en 80/27-verdeling van de Franstalige en Nederlandstalige magistraten en de werklastmeting. Die moet er volgens het communautaire akkoord tussen de institutionele meerderheid komen tegen eind 2014, maar dat wordt betwist door N-VA en Vlaams Belang aangezien men hier al jaren vruchteloos over praat.

De stemming over de hervorming van het gerechtelijk arrondissement BHV vindt donderdagavond plaats. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud