Staatshervorming - Nog geen witte rook over financieringswet

De onderhandelaars over de staatshervorming hebben vrijdagavond nog geen definitief akkoord kunnen sluiten over de hervorming van de financieringswet. Achteraf viel wel te horen dat ze een constructieve vergadering achter de rug hadden. Bedoeling is dat experten zich nu over berekeningen gaan buigen over de bijdrage van de verschillende entiteiten aan de budgettaire inspanningen. Dit weekend staat nog geen nieuwe vergadering van de onderhandelaars gepland.

De vergadering van het Uitvoeringscomité voor de Institutionele Hervormingen - de premier, de staatssecretarissen voor Staatshervorming en vertegenwoordigers van de acht partijen die een akkoord over de staatshervorming sloten - ging vrijdag later dan voorzien van start. De onderhandelaars trachten al enige tijd hun akkoord uit 2011 over de hervorming van de financieringswet in wetteksten te gieten. Die bijzondere wet regelt de geldstromen tussen de verschillende beleidsniveaus in ons land.

Na afloop van de vergadering kwam er geen witte rook uit de schouw van de Lambermont, al lag dat ook niet in de lijn der verwachtingen. Wel werd de bijeenkomst als constructief omschreven. De onderhandelaars hebben nog geen datum voor een volgende vergadering geprikt. Bedoeling is dat de experten nu aan de slag gaan, maar de hoofdonderhandelaars zouden alvast niet voor maandag weer aan de tafel gaan zitten.

Sommige van hen zien elkaar overigens dit weekend opnieuw, om zich in het kernkabinet over de begrotingscontrole te buigen. Die vergadering gaat zaterdag om 9 uur van start, op een geheime locatie. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud