Stadsboerderij op de daken van Anderlechtse Slachthuizen

De ontwikkeling van de landbouw en de duurzame voedingssector zou volgens een studie van de Facultés Universitaires Saint-Louis (FUSL) duizenden banen kunnen scheppen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Brussels minister van Leefmilieu en Stadsvernieuwing Evelyne Huytebroeck wil de onderbenutte ruimte een nieuwe bestemming geven en aanwenden voor groenteteelt. Een eerste stadsboerderij zal worden ingericht op de daken van de Slachthuizen van Anderlecht. Dat meldt haar kabinet in een mededeling.

Volgens een onderzoek van de Franstalige universitaire instelling en het studiebureau Greenloop zouden daarbij 7.755 banen (productie, verwerking, distributie, horeca, ...) kunnen gecreëerd worden die hoofdzakelijk bestemd zijn voor jonge, laaggeschoolde Brusselaars. "Deze kans moeten wij grijpen in onze hoofdstad, waar de werkloosheid 20 procent bedraagt", benadrukt Huytebroeck, "temeer omdat steeds meer Brusselaars voor duurzame voeding gewonnen zijn, zoals de recente vermenigvuldiging van het aantal privé- en collectieve moestuinen aantoont".

Het ontwikkelen van de landbouw in Brussel impliceert echter een schaalwijziging. Daarom ondersteunt Evelyne Huytebroeck landbouwprojecten op Brusselse terreinen, maar ook op onderbenutte ruimten, zoals platte daken.

De boerderijactiviteiten zullen worden toegespitst op de teelt van plaatselijke producten zoals spruitjes, asperges, witlof, champignons, salade, spinazie en prei. De stadsboerderij van 3000 m² zal steun ontvangen van het Brussels Gewest en de Europese Fondsen voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De productie is onder meer bestemd voor een nieuw restaurant en een winkel op de site.

De stadsboerderij moet midden 2014 operationeel zijn en maakt deel uit van een algemeen project van 21 miljoen euro voor de ontwikkeling van de site van de slachthuizen. (BELGA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud