"Staking bij Fedasil is succes"

Het personeel bij Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, houdt maandag een 24-urenstaking. Volgens de ACOD is de staking een "succes". Ivan Vandecasteele van de socialistische vakbond spreekt over een deelnamegraad van 70 procent in de opvangcentra, en 50 procent bij het hoofdbestuur.

Zo'n 200 mensen voeren sinds 10.30 uur actie aan de hoofdzetel van Fedasil in Brussel. Het gaat om vakbondsleden van ACOD en de liberale vakbond VSOA. De actie wordt niet gesteund door de christelijke vakbond ACV.

Het personeel van Fedasil staakt uit onvrede over de werkomstandigheden: er is een personeelstekort en de werkdruk ligt hoog. Daarnaast eisen de vakbonden dat elk personeelslid statutair ambtenaar wordt. Ook het wanbeleid van de Fedasiltop en de regering wordt aangeklaagd.

Bij Fedasil werken ongeveer 900 mensen, met inbegrip van 80 mensen van wie het contract tegen eind dit jaar dreigt af te lopen. Vandecasteele schat dat, om deftig werk te kunnen leveren, er zo'n 970 à 980 mensen nodig zijn.

De vakbonden worden om 12 uur in elk geval verwacht op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Philippe Courard (PS). Maandagmorgen hebben ze te horen gekregen dat ze uitgenodigd zijn. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud