Start werken Liefkenshoekspoortunnel verschoven

De werken aan de Liefkenshoekspoortunnel, de tunnel die het spoorverkeer naar de Antwerpse haven moet bevorderen, zullen pas op 1 september 2008 starten. Ook het einde van de werken is opgeschoven naar "eind 2012". Dat heeft staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Bruno Tuybens (sp.a) maandag in de kamercommissie Infrastructuur geantwoord op een vraag van Bruno Stevenheydens (Vlaams Belang).

De Liefkenshoekspoortunnel is de nieuw aan te leggen spoortunnel van 17 tot 18 kilometer onder de Schelde die vooral van cruciaal belang is voor de verdere ontsluiting van de Linkerscheldeoever en de haven van Antwerpen. De realisatie van de tunnel kost zo'n 700 miljoen euro, waarvan 635 miljoen euro in het kader van een Publiek-Private Partnerschap (PPS).

In 2005 verklaarde toenmalig minister Johan Vande Lanotte dat de werken aan de tunnel in 2007 zouden starten. Die timing werd al verschoven naar het voorjaar van 2008. Staatssecretaris Tuybens spreekt nu van "september 2008". Tuybens verwijst naar de complexiteit van de PPS-structuur. "Het opzetten van een PPS voor een zeer lange looptijd is een heel complexe materie die heel zorgvuldig moet worden voorbereid en onderhandeld. Hiervoor wordt de nodige tijd uitgetrokken", aldus Tuybens.

Intussen is de tweede fase van de zoektocht naar een privépartner gestart. In een eerste fase werden drie kandidaat-investeerders weerhouden. Nu zal elke kandidaat worden uitgenodigd voor onderhandelingen. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud