Advertentie

Steeds meer fraude met SIS-kaarten

Ziekenhuizen en apothekers zien steeds meer dat SIS-kaarten worden doorgegeven of dat misbruik wordt gemaakt van gestolen of verloren geraakte kaarten. Vooral illegalen en minderbedeelden proberen zo de ziekteverzekering op te lichten, schrijft Gazet van Antwerpen vrijdag.

Een arts van het Jan Palfijnziekenhuis in Gent betrapte onlangs een vrouw op het gebruik van de SIS-kaart van iemand anders. De vrouw was zwanger, maar de gegevens op de SIS-kaart vertelden de dokter dat de baarmoeder van de kaarthoudster twee jaar geleden was weggehaald.

Zulke verhalen zijn volgens Gazet van Antwerpen in veel ziekenhuizen geen uitzondering meer. SIS-kaarten worden steeds vaker gebruikt door mensen die niet gedekt zijn door de ziekteverzekering. Ofwel maken ze gebruik van gestolen of verloren pasjes, ofwel geven ze die door.

Volgens het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) worden jaarlijks zowat 300.000 SIS-kaarten geschrapt na melding van de eigenaar dat zijn exemplaar gestolen is, of verloren geraakt.

In 2011 verdwijnt de SIS-kaart. Dan komen de gegevens op de elektronische identiteitskaart. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud