Steeds meer ladingverlies op Belgische wegen

Mobiliteitsorganisatie Touring heeft in 2009 15 procent meer gevallen van ladingverlies vastgesteld in vergelijking met vorig jaar. Touring Mobilis onderzocht 100 oproepen, of ongeveer 10 procent van het totaal aantal meldingen van ladingverlies tijdens een gemiddelde maand. Dat meldt Touring dinsdag.

"Wegobstakels zijn een stijgend probleem en vormen een directe bedreiging voor de verkeersveiligheid. Een accurate en snelle melding is belangrijk", zegt Touring.

Vaak gaat het om ladingverlies van relatief kleine voorwerpen, maar ook onderdelen van voertuigen komen op het wegdek terecht. De onderdelen die het vaakst worden verloren, zijn stukken van banden (15 procent), spatborden, bumpers, knalpotten, motorkappen, jerrycans en nummerplaten.

Daarna volgt ladingverlies van metalen platen (11 procent), houten balken (7 procent), brokstukken (7 procent), paletten (5 procent) en planken (5 procent). Voorts noteerde Touring nog isolatiemateriaal, gevulde zakken, bakstenen, betonblokken, blikjes, buizen, bomen, takken, grind, emmers, vuilnisbakken, ladders en koffers.

Uit Vlaanderen komen er iets meer meldingen (55 procent) dan uit Walloniƫ. De provincies Vlaams-Brabant en Henegouwen scoren het hoogst. De meeste objecten worden aangetroffen in het midden van de week (ongeveer 20 procent) en in de voormiddag, met een piekmoment tussen 11 en 13 uur.

De redenen voor het slecht, nauwelijks of niet vastmaken van de lading wijt de organisatie aan "een gebrek aan tijd of geld, gemakzucht en onwetendheid".

De gevolgen van het slecht vastzetten van lading zijn hoge boetes, schade (aan voertuig en wegdek), ongevallen en files. (EBA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud