Advertentie

Stefaan De Clerck: systeem werkstraffen heeft limieten bereikt

Rechters hebben vorig jaar iets meer dan 10.000 werkstraffen uitgesproken. Dat heeft minister van Justitie Stefaan De Clerck dinsdag in de bevoegde Kamercommissie gezegd in antwoord op vragen van Xavier Baeselen (MR) en Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). Volgens de CD&V-minister heeft het systeem daarmee zijn limieten bereikt en moet gezocht worden naar manieren om de werkstraf een nieuw elan te geven.

Uit de, nog onvolledige, cijfers blijkt dat vorig jaar in Vlaanderen 3.572, in Wallonië 5.059 en in Brussel 1.403 werkstraffen werden uitgesproken. Dat zijn er in totaal dus 10.034.

Het systeem kampt met veel problemen, gaf de CD&V-minister toe. Door personeelsgebrek bij de justitiehuizen, de steeds complexere dossiers en de moeilijkheid om werkgevers te vinden bij wie werkstraffen kunnen worden uitgevoerd, bestaat er een wachtlijst voor de werkstraffen.

De werkstraffen worden ook steeds langer, wat het nog moeilijker maakt om plaatsen te vinden waar de werkstraffen kunnen worden uitgevoerd. Dat de werkgever zelf alles moet regelen en zelfs opdraait voor de kosten, maakt de bereidwilligheid er bij de werkgevers niet groter op. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud