Advertentie

Sterke toename aantal langdurig zieken

Het langdurig ziekteverzuim is de voorbije vijf jaar met een vijfde gestegen. De uitgaven van het Riziv stijgen navenant. Een van de redenen is de vergrijzing van de arbeidsmarkt, schrijft De Standaard.

Alle Belgische werknemers waren vorig jaar samen meer dan 40 miljoen dagen langdurig ziek, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Tegenover 2010 is dat een toename van 5,5 procent. Op vijf jaar tijd stijgt het aantal ziektedagen met meer dan een vijfde. Die 40 miljoen komt neer op bijna 11 dagen per werknemer.

Een groot deel van die ziektedagen wordt door het Riziv vergoed. In 2011 vergoedde het 32 miljoen ziektedagen. Dat kostte de sociale zekerheid 1,4 miljard euro, bijna 9 procent meer dan in 2010.

"Voor bedrijven is het kortdurende verzuim het meest vervelend", zegt Koen De Valck van SD Worx. "Het gaat immers om abrupte en ongeplande afwezigheden." Bovendien betaalt het bedrijf de eerste ziektedagen uit eigen zak. Bij bedienden gaat het om de eerste maand ziekte, bij arbeiders de eerste week.

Naar redenen voor de stijging is het gissen. Zeker is dat het aantal werkende mensen de laatste vijf jaar gestegen is. Maar ook als daarmee rekening gehouden wordt, blijft er een stijging van het aantal ziektedagen met 15 procent.

Securex noemt in een recent rapport het stijgend aantal 50-plussers op de arbeidsmarkt als reden. "De werkende bevolking vergrijst en oudere werknemers verzuimen langer", schrijft Securex. Ouderen zijn wel minder vaak ziek, maar als ze ziek zijn dan duurt het langer. Een andere belangrijke oorzaak is toenemende stress.

(TVP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud