Stichting koningin Fabiola - Premier Di Rupo voelt "diep onbehagen" bij herhaalde episodes

"Ik verberg niet dat ik een diep onbehagen voel ten aanzien van deze herhaaldelijke episodes". Dat heeft premier Elio Di Rupo donderdag in de Kamer geantwoord op vragen over de stichting waarin het Spaanse vakantiehuis van koningin Fabiola en wijlen koning Boudewijn werden ondergebracht. Hij kondigde aan dat hij de voorzitters van de acht partijen die de staatshervorming steunen, concrete voorstellen zal doen om het dotatiestelsel te hervormen.

Eerder deze week meldde Le Soir Magazine dat Villa Astrida, het vakantieverblijf in het Spaanse Motril, in een Spaanse stichting werd gestopt opdat de neven van de koningin ervan kunnen genieten zonder dat ze enorme successierechten moeten betalen. Vandaag preciseerde de koningin, bij monde van de persdienst van het Paleis, dat een familielid van de koningin volgens de Spaanse wet niet van het geld van de stichting kan profiteren.

Barbara Pas (Vlaams Belang) en Christophe Lacroix (PS) wilden het standpunt van de premier kennen. Hij antwoordde dat het niet zijn rol is op mediaberichten te reageren die niet slaan op de daden van zijn regering, "maar laat het duidelijk zijn, ik verberg niet dat ik een echt en diep onbehagen voel ten aanzien van deze herhaaldelijke episodes".

Premier Di Rupo herinnerde aan de moeilijke economische omstandigheden, de inspanningen van de regering om de crisis te bestrijden en de "non-stop" werkzaamheden rond de zesde staatshervorming. "De regering houdt zich dus eerlijk gezegd liever met andere zaken bezig, dan dat ze zich regelmatig zorgen moet maken over bepaalde acties van koningin Fabiola", luidde het.

Wie verantwoordelijkheden uitoefent of belichaamt, moet volgens Di Rupo een voorbeeldrol spelen. "Dat geldt voor alle echelons, met inbegrip van de leden van de koninklijke familie. En zeker wanneer men in die hoedanigheid soms bijzondere rechten en voordelen geniet". (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud