Advertentie

"Stijgend aantal gevangenen gevolg van strengere straffen"

De spectaculaire stijging van de gevangenispopulatie de afgelopen decennia is in de eerste plaats het gevolg van het feit dat de rechtbanken strengere straffen opleggen. Dat heeft Eric Maes van het Nationaal Instituut voor Criminaliteit en Criminologie vrijdag gezegd tijdens een studiedag van het Leuvense Instituut voor Criminologie in Leuven.

De dagpopulatie in de Belgische gevangenissen nam sterk toe sinds 1980, toen dagelijks 5.611 gedetineerden in de strafinrichtingen verbleven. Momenteel verblijven ongeveer 10.000 gedetineerden in de gevangenis. Vooral in de jaren negentig deed er zich een sterke stijging voor. De oorzaak moet volgens Maes vooral gezocht te worden in een strengere strafmaat. Zo nam het aantal vonnissen met een straf van 5 jaar en langer toe van 81 in 1990 tot 312 in 2003.

Gedetineerden met lange straffen kwamen bovendien minder snel vrij. In 1990 verkreeg 68,3 procent van de gestraften met een straf van meer dan 3 jaar een voorwaardelijke invrijheidstelling, tegenover 57,4 procent in 2004. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud