Advertentie

Straks stemmen in rusthuis?

Een aantal rusthuizen in West-Vlaanderen vindt het een goed idee om een stemlokaal op te richten in hun centrum. Ze reageren daarmee op een idee van Groen Brugge dat daar dit jaar nog wil werk van maken. Het initiatief moet de participatie van ouderen bij de verkiezingen omhoog trekken.

"Het is zeker een goed initiatief", zegt Frank Declerck van woonzorgcentrum Sint-Jozef in Oostkamp. "Het is een goed middel om de sociale integratie te bevorderen en we zijn dan ook blij dat dit aandacht krijgt. Anderzijds voorzien wij zelf ook de mogelijkheid om buitenshuis te gaan stemmen. Je moet er rekening me houden dat bij ons 80 procent niet meer kan stemmen, dus de stemmers zijn sowieso beperkt."

Ook het kabinet van Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) is alvast niet tegen. "Het is aan de gemeentebesturen om te beslissen waar de stemming plaatsvindt. Maar de minister heeft deze maand nog opgeroepen om de toegankelijkheid en de bereikbaarheid van de lokalen goed voor ogen te houden", zegt woordvoerder Peter Buysrogge

Toch is niet iedereen gewonnen voor het idee. Dirk Notte van Mariawende in Beernem is geen voorstander. "We hebben liever dat onze mensen deel uitmaken van de actieve gemeenschap. Je moet niet teveel binnenhalen in een rusthuis. Dat accentueert de beperking van onze bewoners. Maar we zorgen wel voor vervoer. Bovendien kun je dat niet doen in een rusthuis met christelijke inslag. Ik sta voor een pluralistische gedachte, en behou liever de neutraliteit."

(COR 125)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud