Stroperij teruggedrongen in 2012

Het Agentschap Natuur en Bos heeft vorig jaar 316 pv's opgesteld voor stroperij, ruim een vijfde minder dan in 2011 (399). Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) op een vraag van Vlaams Parlementslid Jurgen Vanlerberghe (sp.a).

De meeste pv's in 2012 werden opgemaakt in Oost-Vlaanderen (89), gevolgd door Limburg (83), West-Vlaanderen (65), Antwerpen (50) en Vlaams-Brabant (29). Het ging om 52 processen-verbaal voor stroperij bij de jacht, 137 voor stroperij bij de riviervisserij en 127 voor stroperij bij beschermde soorten.

De daling is volgens Schauvliege te verklaren doordat er in 2012 in een groter aantal dossiers effectief sancties werden opgelegd door de gerechtelijke instanties of door de afdeling Milieuhandhaving van het departement leefmilieu, natuur en energie (LNE).

Volgens Vlaams parlementslid Jurgen Vanlerberghe moet de strenge aanpak aangehouden worden: "Het is een goede zaak dat het ANB het bestrijden van stroperij als een van de prioriteiten blijft zien. De opgestelde pv's zeggen natuurlijk niet alles, er zijn nog steeds stropers die vrijuit gaan. Stroperij volledig uitroeien zal zeer moeilijk zijn maar we moeten ernaar streven."

De voornaamste slachtoffers van stroperij zijn zangvogels zoals de vink, de Europese kanarie, de staartmees of de geelgors, maar ook buizerds, sperwers en patrijzen komen voor in de cijfers. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud