Subsidies roetfilters dieselwagens op tafel Vlaamse regering

Vlaams minister van Milieu Hilde Crevits gaat op korte termijn een voorstel op de tafel van de Vlaamse regering leggen om het plaatsen van roetfilters op bestaande dieselwagens voor 80 procent te subsidiëren. Dat komt neer op zo'n 400 euro, hetzelfde bedrag dan de subsidie die nu reeds in Nederland wordt toegekend. Dat verklaarde ze zondag in De Zevende Dag (Eén). De minister herinnerde er ook dat dat de Vlaamse regering reeds beslist heeft de verkeersbelasting afhankelijk te maken van de milieuvriendelijkheid van het voertuig.

De minister erkende dat de problematiek van het fijn stof ernstig is en pleitte voor een Europese aanpak, aangezien het fijn stof niet aan de grenzen stopt. Daarom werkt ze aan een subsidie voor roetfilters voor bestaande wagens, die ze "zeer spoedig" aan de Vlaamse regering wil voorleggen.

Voor nieuwe dieselwagen die uitgerust zijn met een roetfilter, krijgt men vandaag reeds een subsidie. Nochtans zijn slechts een derde van de ingeschreven nieuwe dieselwagens uitgerust met dergelijke filter, aldus nog de minister.

Intussen pleit Open Vld-kamerlid Katia della Faille ervoor dat de korting voor voertuigen met een gereduceerde CO2-uitstoot ook zou gelden voor voertuigen op LPG. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud