Substituut Van Calster verhoord in zaak Antwerpse diamantfraude

Peter Van Calster, de substituut van het Antwerpse parket die zich bezighoudt met fraude in de diamantsector, is verhoord in opdracht van het parket-generaal. Hij is achteraf echter niet in verdenking gesteld, verklaart Van Calster zelf in Het Journaal op één. Het parket-generaal weigert nog steeds elke commentaar, omwille van het geheim van het onderzoek.

"Ik heb gewoon mijn werk gedaan, overeenkomstig alle voorschriften. Ik heb eigenlijk nooit begrepen wat ik nu verkeerd zou hebben gedaan, laat staan dat ik dit ernstig misdrijf zou hebben begaan", zegt Van Calster aan één, verwijzend naar de beschuldigingen van onder meer schriftvervalsing die hem boven het hoofd zouden hangen. Het niet in verdenking stellen noemt een opgeluchte Van Calster "een duidelijke beslissing op het eind van het gesprek".

Begin januari gingen de poppen op het Antwerpse parket aan het dansen toen er een huiszoeking bij Van Calster plaatsvond in opdracht van het parket-generaal. De Antwerpse procureur-generaal Yves Liègeois had eerder in een brief naar Van Calsters overste -procureur Herman Dams- vragen gesteld bij de werkwijze van de substituut in de dossiers rond fraude in de Antwerpse diamantsector. Het conflict lijkt de voorbije weken volledig te zijn ontaard.

Het parket-generaal zelf weigert intussen elke commentaar op de verklaringen van Van Calster. Het wil zelfs niet bevestigen dat er dinsdag een verhoor heeft plaatsgevonden "omwille van het geheim van het onderzoek". (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud