Syrië - Londen en Parijs kunnen EU (nog) niet overtuigen van versoepeling wapenembargo

De Europese Unie blijft verdeeld over het versoepelen van het wapenembargo tegen Syrië. De ministers van Buitenlandse Zaken hebben vrijdag over het embargo overleg gepleegd in Dublin, maar schoten maar weinig op. "Er is wel een grote openheid om verder te debatteren", zegt Belgisch minister Didier Reynders.

De discussie is op de Europese agenda geplaatst door Londen en Parijs. De Britten willen al langer wapens leveren aan de Syrische rebellen en konden vorige week de Fransen ervan overtuigen mogelijke pistes te onderzoeken.

"Een volledige afschaffing van het embargo eind mei komt er zeker niet, maar misschien kan het geamendeerd worden", weet Reynders. Over die amendementen is er echter nog niet de minste klaarheid. De vragen welke wapens geleverd zouden kunnen worden, welke rebellengroepen die kunnen ontvangen en hoe hun verspreiding vermeden kan worden, blijven voorlopig onbeantwoord. Vooral over de mogelijkheid het gebruik van geleverde wapens te controleren, heerst grote scepsis.

"Verschillende landen willen duidelijke garanties voor we aan leveringen beginnen, maar die hebben we hier niet gekregen. De huidige toestand is maar weinig anders dan twee weken geleden", zegt Reynders, die wel benadrukt dat het nooit de bedoeling is geweest om in Dublin al knopen door te hakken.

De discussie wordt de komende weken voortgezet. Het huidige embargo loopt eind mei af en zou bij gebrek aan consensus de facto stopgezet worden. "Verdeeldheid over Syrië zou een ramp voor Europa zijn", zegt Reynders, die waarschuwt voor "chaos".

Dat de Britten in het ergste geval in hun eentje wapens zouden gaan leveren, ziet hij niet gauw gebeuren. "Er is nog altijd zoiets als de gedragscode met betrekking tot conflictzones." (PVO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud