Tachtig procent wagens scoort slecht in test whiplash

Tachtig procent van de wagens blijkt niet goed uit crashtesten te komen die focussen op het whiplash-effect. Automobilistenvereniging Touring heeft, samen met EuroNCAP, voor de eerste maal crashtesten gedaan op het whiplash-effect. "Zowat 80 procent van de geteste wagens zijn duidelijk voor verbetering vatbaar", luidt het donderdag.

De organisaties hebben kleine auto's, familiewagens en terreinwagens getest. Volgens Touring is een duurdere wagen niet noodzakelijk beter uitgerust dan een kleine goedkope wagen. "Dat is trouwens ook iets wat we vaststellen in de courante crashtests van EuroNCAP. Auto's die bijvoorbeeld vijf sterren scoorden in de crashtests halen een slecht resultaat in de whiplash-test". Vanaf 2009 zal de whiplash-test automatisch deel uitmaken van de crashtests en dus het puntensysteem beïnvloeden.

Touring en EuroNCAP onderwierpen 25 auto's aan de whiplash-test. Slechts vijf van hen scoorden goed. Het ging om automodellen van Volvo, Alfa Romeo, Volkswagen, Audi en Opel. Acht auto's kregen een rode kleur mee. "Dat betekent dat er een onaanvaardbaar hoog risico bestaat om een dergelijke blessure op te lopen", aldus Touring. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud