Tachtig procent woonzorgcentra beantwoordt aan kwaliteitsnormen

Tachtig procent van de Vlaamse woonzorgcentra is van behoorlijke tot goede kwaliteit. Dat blijkt uit een stand van zaken die de Zorginspectie heeft opgemaakt na drie jaar inspectiewerk. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen is tevreden, maar wijst erop dat het personeel een aandachtspunt blijft.

De Zorginspectie voerde de afgelopen drie jaar 1.706 inspecties uit. Daaruit blijkt dat het grootste probleem bij het personeel schuilt. "Globaal gezien is er geen tekort, maar het personeel is slecht verdeeld", zegt Stef Van Eekert van de Zorginspectie. "Voornamelijk in de rust- en verzorgingstehuizen, waar de bewoners meer zorg nodig hebben dan in de rustoorden, zijn er vaak te weinig verpleegkundigen."

Andere vaak vastgestelde problemen hebben te maken met de infrastructuur. Zo heeft 17 procent van de kamers nog geen sanitair op de kamer zelf. In 6 procent van de gevallen moet er worden samengeleefd met drie of vier personen per kamer. "3 procent van de voorzieningen heeft zelfs nog geen enkele kamer met een sanitaire cel, daar is een nieuwbouw bijna onvermijdelijk", stelt Van Eekert.

Over het algemeen scoren de kleinschalige centra en de voorzieningen uit de privésector het slechtst. Bij hen blijft ook het preventiebeleid en de zorgcontinuïteit achter.

Toch is Jo Vandeurzen tevreden met de bevindingen. "80 procent scoort behoorlijk tot goed", besluit hij. "Slechts in 7 procent van de gevallen is een frequente opvolging door de inspectie nodig." (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud