Te groot risico op recidive volgens deskundigencollege

Volgens een deskundigencollege was er een te groot risico op recidive om Freddy Horion (66) met een enkelband vrij te laten. Dat blijkt uit de motivering van de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank. Horion zou te onvoorspelbaar zijn en te snel frustraties ontwikkelen.

Op verzoek van Freddy Horion zelf werd een deskundigencollege aangesteld om de persoonlijkheid van de zesvoudige moordenaar te onderzoeken. Die deskundigen stelden vast er een verhoogd risico op recidive is. Ze zien Horion als een onvoorspelbaar iemand. In de gesprekken kan hij heel overtuigend overkomen, maar er zit nog steeds een duister facet aan zijn persoonlijkheid. Horion heeft volgens de strafuitvoeringsrechtbank ook te weinig schuldinzicht. Ergens vindt hij voor een stuk nog steeds dat hij onterecht veroordeeld is.

De strafuitvoeringsrechtbank benadrukt ook dat het zich niet laat leiden door de mogelijke negatieve reacties van de publieke opinie. Men denkt wel dat Horion de impact op de samenleving van zijn vrijlating onderschat. Hij is een man die snel frustraties ontwikkelt en wrok koestert. Dat gegeven zou in combinatie met de grote media-aandacht de kans op recidive verhogen.

Freddy Horion zit al sinds 1979 in de cel voor een zesvoudige roofmoord. In augustus moet hij opnieuw voor de strafuitvoeringsrechtbank verschijnen. Dan wordt bekeken of hij in aanmerking komt voor voorwaardelijke invrijheidsstelling. (BELGA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud