Tegen 2010 overstromingsvoorspellers voor alle grote waterlopen

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft maandag in Leuven de kersverse, gedetailleerde overstromingsvoorspeller voor het Dijle- en Zennebekken voorgesteld. Vlaams Milieuminister Hilde Crevits maakte bekend dat de VMM tegen 2010 een dergelijk systeem wil ontwikkelen voor alle grote, onbevaarbare waterlopen. Dat is vijf jaar vroeger dan de Europese overstromingsrichtlijn oplegt.

Vorig jaar nam de VMM al een vereenvoudigde overstromingsvoorspeller voor gans Vlaanderen in gebruik. Via overstromingsvoorspeller.be kan iedereen zo de voorspelde waterstanden langs onbevaarbare waterlopen raadplegen. In perioden van wateroverlast wordt die info aangevuld met interpretaties van hydrologen en met terreinwaarnemingen. Op één jaar tijd werd de site al meer dan 1 miljoen keer bezocht. Bij dreigende overstromingen zijn er pieken tot 50.000 bezoekers per dag.

Gedetailleerde voorspellers waren er al voor het Demer- en Denderbekken. Voortaan bestaat het systeem ook voor het Dijle- en Zennebekken en kan voorspeld worden of bijvoorbeeld bebouwde zones bedreigd zijn door wateroverlast of niet. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud