Test Nederlands verdeelt Federatie Wallonië-Brussel

Een nieuwe, algemene test Nederlands aan het eind van het tweede middelbaar dreigt voor discriminatie te zorgen tussen leerlingen in Wallonië en Brussel. Scholieren in de hoofdstad krijgen op die leeftijd immers al langer lessen Nederlands, maar een verschil in testen zou neigen richting gewestelijke invloed op het onderwijs, vreest bevoegd minister Marie-Dominique Simonet (cdH).

Knelpunt is de "eerste moderne taal" anders dan het Frans, die vanaf volgend jaar verplicht zal worden opgenomen in de bestaande testen, zo schrijft Le Soir. In Brussel is Nederlands die eerste taal, in Wallonië kunnen scholieren kiezen tussen Nederlands, Engels en Duits. Bovendien krijgen Brusselse leerlingen al jonger lessen Nederlands.

Met slechts één test voor iedereen zouden de Waalse jongeren dus in het nadeel zijn. Toch wil minister Simonet niet weten van twee afzonderlijke testen voor Wallonië en Brussel. Onderwijs is immers een gemeenschapsbevoegdheid en de minister hoedt zich voor elke zweem van "regionalisering".

(BRUNO FAHY)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud