Tijdelijke werkloosheid kost drie keer meer in jaar tijd

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) keerde in februari een recordbedrag van 143 miljoen euro uit aan tijdelijk werklozen. Een bedrag dat ruim drie keer hoger ligt dan een jaar geleden. Na amper twee maanden heeft de RVA al 29 procent van het onlangs nog verdubbelde jaarbudget opgesoupeerd. Dat blijkt uit officiële cijfers die De Morgen kon inkijken. Ook De Tijd bericht over de cijfers.

Vorige maand waren 289.381 arbeiders minstens één dag tijdelijk werkloos. Een stijging van circa 70 procent tegenover februari 2008. Het totale aantal dagen dat die arbeiders zonder werk zaten, steeg zelfs met bijna 150 procent tot 2,5 miljoen.

Wie tijdelijk werkloos wordt, kan rekenen op een uitkering van de RVA. In februari kostte dat de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening 143,3 miljoen euro, een absoluut recordbedrag. De uitgaven voor tijdelijke werkloosheid lagen 54 procent hoger dan in januari en ruim drie keer hoger dan een jaar geleden.

De federale regering trok het jaarbudget voor de tijdelijke werkloosheidsuitkeringen op van 430 miljoen euro naar 811 miljoen euro. Deels om de voorspelde toename van de tijdelijke werkloosheid door de economische crisis op te vangen, deels om de hogere uitkeringen te kunnen betalen. In januari en februari alleen besteedde de RVA al een kleine 237 miljoen euro van de 811 miljoen euro die ze mag uitgeven. Aan dit tempo zal de RVA het niet redden met het voorziene budget. (DRM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud