Advertentie

Timing voor nieuwe fiscale regularisatie onder druk

Het wordt nipt om het laatste rondje fiscale amnestie op 2 juli van start te laten gaan. De Raad van State heeft heel wat opmerkingen, waarop de regering een antwoord moet vinden. Dat schrijven De Tijd en L'Echo zaterdag.

Een aantal fiscaal advocaten en vermogensbeheerders hoopt stilletjes dat de nieuwe fiscaleregularisatieprocedure nog even wordt uitgesteld, zodat langer geregulariseerd kan worden volgens de bestaande, minder strenge procedure. En het lijkt inderdaad nipt te worden om de geplande startdatum van 2 juli voor de nieuwe regularisatieprocedure te halen. De Raad van State maakte immers heel wat opmerkingen.

De belangrijkste opmerking is dat in het nieuwe rondje fiscale amnestie ernstige fiscale fraude geregulariseerd kan worden, waarbij dan wel alle zonden opgebiecht moeten worden. Daar ziet de Raad van State een probleem, omdat niemand verplicht kan worden zichzelf te beschuldigen. En meer nog, volgens de Raad van State kan men niet twee keer regulariseren. Wie voordien al eens een schikking trof, zou dus geen tweede keer voor een regularisatie kunnen gaan.

Een andere politiek gevoelige opmerking van de Raad van State is dat er een bevoegheidsprobleem is als het gaat over de regularisering van ontdoken successierechten. Dat is in essentie een bevoegdheid van de deelstaten.

De verwachting is dat de opmerkingen 'oplosbaar' zijn. Doordat het gaat om een nieuw wettelijk kader kan er volgens regeringsbronnen geen probleem zijn met eerdere regularisaties. Het is alvast de bedoeling dat de teksten vrijdag worden goedgekeurd op de ministerraad. Het parlement heeft dan minder dan een maand om de teksten goed te keuren, zodat de startdatum van 2 juli wordt gehaald. "Dat wordt krap, maar het is doenbaar", is te horen.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud