Torhout wil wateroverlast overkomen

De Torhoutenaars kregen woensdagavond in cultuurcentrum De Brouckère uitleg over de overstromingen, die op 12 juni vele straten in hun stad blank zetten. Verschillende instanties gaan zich inspannen om dergelijke rampen in de toekomst te voorkomen.

"Die bewuste dag werd Torhout het slachtoffer van een complex probleem met verschillende oorzaken", vertelt Jan Vadecavey van provincie West-Vlaanderen. "Er viel erg veel neerslag en de regen kon niet snel genoeg weg." De provincie West-Vlaanderen, het Agentschap Wegen en Verkeer, rioolbeheerder Infrak en Aquafin zoeken nu samen met het stadsbestuur naar mogelijkheden die de stad kunnen beschermen tegen dergelijke wateroverlast.

Zo denkt men eraan om in een woonwijk een verlaagde speelweide aan te leggen met een vertraagde waterafvoer naar de Gaverbeek. Aan het op- en afrittencomplex van de E403 zou men het afstromend water en slijk willen bufferen in een gracht of grasbufferstrook. Om het stadscentrum van Torhout te vrijwaren zou de aanleg van een bufferbekken, met een capaciteit van 30.000 lubieke meter, de oplossing kunnen zijn.

"We wachten de resultaten van de studies af maar we willen het globaal waterbeleidsplan, dat alle acties en hun implicaties bundelt, verder uitwerken", vertelt burgemeester Norbert De Cuyper (CD&V). "In een eerste fase gaan we de grachten onderhouden en eventuele waterlopen verruimen", vertelt An Wostyn van de dienst Openbare Werken. "Aan de hand van meldingen, die we ondermeer via camera-inspecties krijgen, willen we onze stad zo goed mogelijk beschermen."

De vergadering werd door zo'n 120 burgers bijgewoond. (COR 135)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud