Toxische mosselen: "FAVV valt niets te verwijten"

"De producent van de 'Belgica mosselen' heeft een overeenkomst tot zelfcontrole ondertekend met het Voedselagentschap. Het is dus volkomen normaal dat de giftige toxine werd ontdekt na een eigen controle van de kweker." Dat stelt woordvoerster Lieve Busschots van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) in reactie op aantijgingen van Test-Aankoop.

De consumentenorganisatie verwonderde zich er zaterdag over dat de Belgische mosselen uit de handel werden gehaald na een eigen controle van de producent en niet na een controle van het Voedselagentschap.

"Test-Aankoop blijkt niet op de hoogte van onze procedures", zegt Lieve Busschots van het Voedselagentschap nu. "De producent heeft met ons een overeenkomst getekend die stipuleert dat hij regelmatig stalen moet nemen en die naar een onafhankelijk lab moet sturen. Die staalname begint al enkele maanden voor de eerste oogst."

Indien het lab een besmetting aantreft, wordt het Voedselagentschap onmiddellijk op de hoogte gesteld. "Dat is precies wat er vrijdagavond is gebeurd", zegt Busschots. "Wij werden in de vooravond verwittigd en de kweker heeft onmiddellijk zijn verantwoordelijkheid genomen." (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud