Tunesiërs protesteren voor ambassade tegen vrijgeven rekeningen ex-president Ben Ali

Een dertigtal Tunesiërs heeft een manifestatie gehouden voor de ambassade van hun land, aan de Tervurenlaan in Etterbeek. Ze protesteerden tegen de beslissing van het gerecht van eerste aanleg van de Europese Unie om de rekeningen van de voormalige Tunesische president Ben Ali, zijn echtgenote Layla Trabelsi en enkel getrouwen, vrij te geven. Met hun protest willen de Tunesiërs druk uitoefenen op de Tunesische overheid om tegen die beslissing in cassatie te gaan bij het Europees Hof van Justitie.

Zine El Abidine Ben Ali was de tweede president van Tunesië, van 1987 tot 2011. In januari 2011 moest hij na maandenlange protesten vluchten naar Saoedi-Arabië, samen met zijn vrouw en hun drie kinderen. Op 20 juni 2011 werden hij en zijn vrouw bij verstek veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf voor diefstal en onwettig bezit van geld en juwelen. In juni 2012 werd Ben Ali bij verstek veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het aanzetten tot geweld en moord.

De Europese Unie had in tussentijd de rekeningen van Ben Ali en zijn getrouwen laten bevriezen, maar het gerecht van eerste aanleg besliste onlangs om die beslissing te vernietigen. "De rekeningen blijven wel nog twee maanden geblokkeerd, de periode waarin er nog cassatieberoep tegen die beslissing kan ingesteld worden", zeggen de betogende Tunesiërs. "We hebben voorlopig geen enkel idee wat de huidige Tunesische regering van plan is, daarom roepen we alle Tunesiërs op om druk op haar uit te oefenen. Tegelijkertijd willen we de Europese ministerraad oproepen om de rekeningen opnieuw te laten blokkeren." (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud