Turtelboom: "Geen ongelijke behandeling asielzoekers"

De ongelijke behandeling van asielzoekers die de federale ombudsman aankaart is intussen weggewerkt, zo zei minister van Asiel en Migratiebeleid Annemie Turtelboom (Open Vld) donderdag op de VRT-radio.

De federale ombudsman had geoordeeld dat er sprake is van een ongelijke behandeling tussen hongerstakers onderling en tussen hongerstakers en asielzoekers die een "normale" aanvraag doen. Zo kregen de asielzoekers van de Begijnhofkerk een verblijfsvergunning voor negen maanden, de anderen veel minder. Maar volgens de minister is er geen sprake van een ongelijk behandeling. "Wie om medische redenen niet kan teruggestuurd worden, kan tijdelijk hier blijven om te herstellen. Dat is een strikt medische regeling die we toepassen voor iedereen."

De minister ontkende ook dat het uitblijven van regularisatiecriteria zorgt voor rechtsonzekerheid, waardoor heel wat vluchtelingen er nu alles aan doen om in het land te blijven. "In mei lag al een rondzendbrief met objectieve criteria op tafel (een puntensysteem), maar daarover is momenteel geen eensgezindheid binnen de meerderheid."

Zolang de rondzendbrief niet is goedgekeurd, blijven de oude criteria van kracht, aldus de minister nog. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud