Turtelboom vraagt 32 miljoen euro voor eerste stap hervorming brandweer

Het hervormingsplan voor de brandweer van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom zal in een eerste fase 32 miljoen euro extra kosten. Dat bedrag hoopt ze binnen te rijven bij de komende budgetcontrole. Dat kondigt de minister zaterdag aan in Het Belang Van Limburg en Gazet van Antwerpen.

In plaats van de huidige 254 brandweerkazernes, wil Annemie Turtelboom naar 32 zones. Een dergelijke schaalvergroting moet de brandweer beter wapenen tegen grote rampen, zowel qua preventie als bestrijding.

Naast de schaalvergroting, komen er kazernes in subzones. Voor deze voorposten, zoals de minister ze noemt, zullen nieuwe kazernes gebouwd moeten worden volgens een flexibele geografische indeling.

Er moeten globaal drie niveaus komen: de brandweerzones, de plaatselijke uitrukkingskazernes en daarnaast de civiele bescherming die federaal werkt.

Het onderscheid tussen beroepsbrandweerlui en vrijwilligers moet volgens de Open Vld'ster blijven bestaan. De verhouding van 5000 professionelen en 12.000 blijft ongeveer behouden.

Dat er tijdens de onderhandelingen over de invulling van de zonevorming ook over het statuut - waar de brandweermannen sterk vragende partij voor zijn - zal gepraat worden, lijkt volgens Turtelboom logisch, maar niet prioritair.

Voor deze hervormingen stapt minister Turtelboom naar de komende budgetcontrole met een vraag om 32 miljoen euro extra. Wat de hervorming op kruissnelheid zal kosten, kan ze nog niet zeggen. Begin volgend jaar hoopt de minister deze eerste stap in de hervorming rond te krijgen.

(VEK)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud