Turtelboom wil antieke erfenisregels moderniseren

Minister van Justitie Annemie Turtelboom wil onze erfenisregels - die nog dateren uit de tijd van Napoleon - grondig moderniseren. De Open Vld-minister mikt op "erfenissen op maat", die onder meer aan nieuw samengestelde gezinnen zullen toelaten een eigen regeling uit te werken. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Het Belgische erfrecht is ingewikkeld en allesbehalve flexibel, maar ook niet aangepast aan de noden en gezinssituaties van vandaag. Turtelboom wil nog dit jaar een reeks wetteksten aan het parlement voorleggen om dat te veranderen.

Zo wil de minister onder meer het huwelijkscontract verruimen. Daarin zal u zelf een regeling mogen uitwerken met uw partner, op maat van uw familiale en financiële situatie, aldus de krant. De nieuwe wet moet het ook mogelijk maken om stiefkinderen te betrekken.

Voorts zal het verbod om vooraf overeenkomsten te sluiten over uw erfenis, worden herzien. In overleg met uw erfgenamen zal u een verdeling kunnen afspreken. Tot slot komt er ook een modernisering van de 200 jaar oude regels om de waarde te bepalen van de goederen die u bij leven schenkt of die na uw dood worden verdeeld, belooft Turtelboom nog in haar nieuwe beleidsnota voor 2013. (VIRGINIE LEFOUR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud