Twaalf hongerstakers in Evere stoppen

Twaalf mensen zonder papieren die al 43 dagen in hongerstaking zijn in Evere, hebben woensdagmiddag beslist hun hongerstaking stop te zetten. Dat meldt de woordvoerder van de hongerstakers, Abdeslam El Yacoubi. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft hen de garantie gegeven dat ze om medische redenen een oranje kaart krijgen, waardoor ze zes maanden lang niet uitgewezen kunnen worden.

In totaal gingen 30 mensen zonder papieren in hongerstaking. De twaalf die woensdag hun actie staakten, voornamelijk Noord-Afrikanen, hopen op een regularisatie in 2008, in het kader van het deelakkoord over economische migratie dat de oranje-blauwe regeringsonderhandelaars overeenkwamen.

De achttien anderen zetten hun hongerstaking voort in het gemeentelijk stadion van Sint-Joost, ook al kregen ook zij garanties voor een oranje kaart.

De achttien resterende hongerstakers zijn Afghanen. Ze zijn erg verzwakt, maar willen bijkomende bescherming omdat er in hun land van herkomst oorlog woedt. Als ze nu ingaan op het voorstel van Vreemdelingenzaken, vrezen ze over zes maand opnieuw in hongerstaking te moeten gaan. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud