Twee VUB-hongerstakers hebben ons land verlaten

Twee van de 23 voormalige hongerstakers die zich in een gebouw van de VUB bevonden hebben ons land verlaten. Dat vernam N-VA-Kamerlid Theo Francken van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block. Francken ziet in de cijfers "een mooie illustratie van ons terugkeerbeleid".

Na 102 dagen zette de laatste van 23 mensen zonder papieren in april zijn hongerstaking stop. Francken wilde van De Block weten hoe het intussen met hen is verlopen. Daarbij juichte hij toe dat de staatssecretaris niet inging op hun eis voor verblijfspapieren.

Geen van hen zou momenteel in een ziekenhuis verblijven of medische zorgen genieten, stelde De Block. Twee werden intussen onder escorte gerepatrieerd. Geen enkele van de ex-hongerstakers vertrok vrijwillig. Er verblijft ook niemand in een gesloten centrum. Achttien van hen hebben het bevel gekregen het land te verlaten. Elf personen hebben een beroep lopen tegen een administratieve weigeringsbeslissing van hun regularisatie-aanvraag.

"Die hongerstakers stopten, u gaf ze geen papieren, u gaf ze een bevel en niemand luisterde", vatte Francken het antwoord samen. Hij merkte op dat het beroep dat elf van hen aantekende, niet opschortend werkt. "Dat is een mooie illustratie. Die mensen hebben een hongerstaking gehouden, hebben geen papieren gekregen, maar blijven wel gewoon in België, wachtend op de volgende collectieve regularisatie". (ERIC LALMAND)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud