Twee weken na Europees groeipact willen lidstaten snoeien in begroting

De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben uitgehaald naar de intentie van de EU-lidstaten om vijf miljard euro te snoeien in de Europese begroting voor volgend jaar. Amper twee weken nadat de regeringen het Europese groeipact boven de doopvont hielden, willen ze 3,5 miljard euro besparen op uitgaven om de economische groei te stimuleren, zo stellen ze aan de kaak.

De EU-ambassadeurs legden het standpunt van de lidstaten vast met het oog op de onderhandelingen over de Europese begroting voor 2013. Volgens eurocommissaris voor Begroting Janusz Lewandowski willen ze voor vijf miljard euro snoeien. Er zou onder meer 3,5 miljard euro geofferd worden in het deel van het budget dat is gewijd aan duurzame groei.

"Ik ben verbijsterd: de lidstaten vragen precies het tegenovergestelde van wat de leiders op de voorbije Europese top hebben gezegd", stelt Lewandowski. Hij wijst erop dat de stijging van de middelen voor investeringen in concurrentiekracht met 1,5 procent lager is dan de inflatie. "Is dit investeren in groei en jobs?", vraagt hij zich af.

Ook in het Europees Parlement weerklinkt onbegrip. Volgens het halfrond dreigen onder meer research (-15 pct) en kmo-beleid (-25 pct) het gelag te betalen.

Europarlementsleden hekelen ook de contradictorische signalen van de regeringen. Zo schaarden ze zich bijna allemaal achter een verklaring waarin de Commissie wordt verzocht om snel verzoeken voor bijkomende kredieten in te dienen indien er onvoldoende geld zou blijken te zijn om alle betalingsverplichtingen te voldoen. Duitsland, Frankrijk en Finland ondertekenden die tekst, maar stuurden tegelijkertijd ook een eigen verklaring uit waarin ze betreuren dat er niet meer bespaard wordt.

Groot-Brittannië, Zweden en Nederland sloten zich niet aan bij het gemeenschappelijk standpunt omdat de overeengekomen besparingen onvoldoende zijn.

Lewandowski stelde voor volgend jaar een begroting voor met 138 miljard euro aan uitgaven. Dat komt neer op een stijging met 9 miljard (6,8 procent) in vergelijking met vorig jaar.

(DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud