Tweede tegenexpertise mosselen eveneens negatief

De tweede tegenexpertise op de mosselen die uit de rekken moesten worden gehaald omdat die een giftig bestanddeel bevatten, is eveneens negatief. Dat zegt Willy Versluys van mosselproducent Reynaert-Versluys. Ook de eerste tegenexpertise was negatief.

De tweede tegenexpertise gebeurde door het Wetenschappelijk Instituut voor Volkgezondheid (WIV), de eerste door het Rikilt-instituut. "Beide zijn negatief", aldus Versluys nu. "Bovendien heeft het Voedselagentschap ons gemeld dat een staalname op 29 juli van prima kwaliteit was."

Op vrijdag 1 augustus moesten alle Belgica-mosselen van Reynaert-Versluys uit de rekken worden gehaald omdat uit een staal dat op dinsdag 22 juli was genomen bleek dat de mosselen de toxine DSP bevatten, diarrhetic shellfish poisoning.

Reynaert-Versluys geloofde niet dat er iets mis was met de Belgica-mosselen en liet prompt op eigen initiatief een tegenexpertise uitvoeren door het Rikilt-onderzoeksinstituut in het Nederlandse Wageningen en het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV).

Bij het FAVV klinkt het dat het om vrijwillige initiatieven gaat van de producent en dat de tegenexpertises niet officieel zijn. Ze zijn immers niet op hetzelfde monster gebeurd. De kweekzone van de Belgische mosselen, die na de positieve DSP-test geblokkeerd werd, zou ten vroegste over enkele dagen heropend worden. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud