UGent-bodemkundigen onderzoeken landschap rond Stonehenge

Wetenschappers van de Universiteit Gent gaan half september de bodem van het landschap rond Stonehenge onderzoeken met een sensor. Ze doen dat op vraag van een team van archeologen en met de toestemming van de bevoegde erfgoeddiensten. Een dergelijke toestemming wordt slechts uitzonderlijk verleend, zegt de UGent in een mededeling.

Sinds 2010 is een groep Engelse en Oostenrijkse archeologen bezig met het scannen van het wijdere landschap rond Stonehenge in Engeland. De technieken die ze daarvoor gebruiken, zijn echter vooral gericht op de detectie van ondiepe bodemvreemde voorwerpen en menselijke ingrepen.

De vakgroep Bodembeheer van de UGent heeft een methode ontwikkeld waarmee meerdere lagen van de bodem, zonder graven, tot drie meter diep nauwkeurig gescand kunnen worden, zodat eventuele ondergrondse structuren, zoals opgevulde valleien of gedempte grachten, weergegeven kunnen worden.

Met deze informatie hopen de onderzoekers het toenmalige landschap rond Stonehenge te kunnen reconstrueren en de betekenis van het archeologische erfgoed beter te begrijpen. De techniek werd al gebruikt ter ondersteuning van archeologisch onderzoek in België "en heeft zijn toegevoegde waarde meermaals bewezen".

Het monument van Stonehenge, "dat ruwweg tussen 5.700 en 3.600 jaar geleden in gebruik was", is beschermd werelderfgoed. De UGent kreeg onlangs van de National Trust en van de English Heritage groen licht voor het onderzoek met de "niet-destructieve bodemsensor".

(MVL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud