Uitgevers in de clinch met Gouden Uil

Uitgevers zouden voortaan nog maar een beperkt aantal boeken mogen voordragen voor De Gouden Uil. Ze zijn niet opgezet met het nieuwe reglement, schrijft het weekblad Knack maandag op zijn website.

Eind juli kregen de uitgevers een brief van het dagelijks bestuur van de vzw De Gouden Uil, waarin hen werd hen gemeld dat het reglement werd aangepast. Elke uitgever mag nog maar een beperkt aantal boeken insturen. Het dagelijks bestuur legt per uitgever een quotum op.

De uitgevers reageerden furieus op het nieuwe reglement. "Dit is toch pure waanzin", zegt Leo De Haes van Houtekiet. "Eigenlijk vraagt de Gouden Uil dat wij zelf jury zouden spelen. Ik zou normaal twee boeken mogen inzenden. Wat moet ik dan tegen die andere auteurs in mijn fonds zeggen? Dat ze niet goed genoeg zijn? "

Alle uitgevers hebben dan ook beslist het nieuwe reglement aan hun laars te lappen. "Wij hebben gewoon al onze boeken ingezonden die in aanmerking komen", zegt De Haes.

Door de boycot van de uitgevers is er op dit moment dus enkele Vlaamse of Nederlandse auteur reglementair ingeschreven voor De Gouden Uil. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud