Uitvaartsector vraagt om lijken op te lossen

Op vraag van de uitvaartsector laat bevoegd minister Geert Bourgeois (N-VA) onderzoeken of lijken in de toekomst ook opgelost zouden kunnen worden. De nieuwe techniek, resomatie genaamd, is veel minder belastend voor het milieu dan het traditionele begraven of cremeren. Dat meldt De Morgen.

Op dit moment worden in Vlaanderen enkel crematie en begraving van lichamen van overledenen toegestaan. De Vlaamse uitvaartsector wil dat gamma graag uitbreiden. "We hopen dat de overheid het licht op groen zet voor resomatie", stelt Bruno Quirynen van de Vlaamse Autonome Raad voor het Uitvaartwezen (VARU). "We hebben alleszins gevraagd om te onderzoeken of dat kan."

Bij resomeren of alkalische hydrolyse wordt het lichaam als het ware opgelost. Het lijk wordt in een aluminium container geplaatst waarin water en een chemische oplossing zitten. In drie uur tijd wordt het lichaam vloeibaar. Enkel van de botten blijft een residu achter dat aan de nabestaanden bezorgd kan worden.

In Canada worden komende maand de eerste lichamen geresomeerd en in Californië ligt een wetsvoorstel op tafel dat het procedé legaal moet maken. "Het is een veel duurzamere manier van werken", aldus Quirynen. "Bij een gewone crematie komt immers veel CO2 vrij en wordt heel wat energie verbruikt. Bij resomatie is er geen CO2-uitstoot en ligt ook het energieverbruik veel lager".

(VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud