Advertentie

Uitvoeringscomité Staatshervorming - Acht partijen buigen zich over dotaties koninklijke families

Het Uitvoeringscomité voor de Staatshervorming zal maandagnamiddag dan toch niet de discussies afronden over de bevoegdheidsoverdrachten die voorzien zijn in de zesde staatshervorming. Door een sportblessure van Melchior Wathelet (cdH), één van de staatssecretarissen die bevoegd is voor de uitvoering van de staatshervorming, is een agendawijziging doorgevoerd en wordt er gesproken over de monarchie, en meer in het bijzonder de aanpassing van de dotaties aan de Koninklijke Familie.

Het regeerakkoord voorziet tijdens het volgend koningschap nog slechts in dotaties voor de koning - de huidige prins Filip - en zijn vermoedelijk troonopvolger - prinses Elisabeth. Dit lag in de lijn van wat vorige legislatuur reeds in de Senaat was afgesproken. Maar door de recente heisa rond de stichting van koningin Fabiola, gingen er steeds meer stemmen op om het hele proces te versnellen en reeds een aantal hervormingen te laten ingaan voor het einde van het koningschap van Albert II. Onder meer premier Elio Di Rupo zei dat in januari. Hij herhaalde dat nog vorige week in de Kamer toen hij aan de tand gevoeld werd van de overdracht van een Spaanse residentie van koningin Fabiola aan haar neven. Hij liet toen ook verstaan "een diep onbehagen te voelen ten aanzien van deze herhaaldelijke episodes". De premier kondigde toen ook aan concrete voorstellen te zullen doen aan de acht partijen van de institutionele meerderheid om het dotatiestelsel te hervormen.

Het Uitvoeringscomité bestaat uit premier Di Rupo, de twee bevoegde staatssecretarissen Wathelet en Servais Verherstraeten, en vertegenwoordigers van de acht partijen die het communautaire akkoord sloten, de zes federale meerderheidspartijen en de groenen. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud