Unieke hoevegebouwen uit de midden-bronstijd opgegraven in Sint-Gillis-Waas

Bij archeologische opgravingen aan de ambachtelijke zone Kluizenmolen in Sint-Gillis-Waas ontdekten archeologen paalsporen van drie hoevegebouwen uit de midden-bronstijd. Dat is een primeur voor het Waasland. Over heel Vlaanderen zijn nog maar een tiental van die gebouwen teruggevonden.

"Het blijkt verrassend om drie hoevegebouwen te gaan uit de midden-bronstijd", zegt archeoloog Bart Lauwers van de Archeologische Dienst Waasland.

De hoevegebouwen waren twintig meter lang met een rieten dak en randen in vlechtwerk met leem bestreken". Vermoedelijk werden de hoeves tussen 1.500 en 1.100 voor Christus bewoond door landbouwers en veetelers. "Rijk zullen ze niet geweest zijn, want er werden nauwelijks scherven teruggevonden."

Het is de eerste keer dat in het Waasland uit die periode vondsten gedaan worden. "In het verleden werden wel al op ruim 70 plaatsen resten van de late bronstijd en de ijzertijd teruggevonden. Bovendien zijn over heel Vlaanderen nog maar een tiental bewoningsresten uit de midden-bronstijd beschreven, wat hier opgegraven wordt heeft dus zijn wetenschappelijke waarde".

Er zijn ook sporen van zeven Gallo-Romeinse hoevegebouwen, met bijgebouwtjes, twee waterputten en crematiegraven op de zandrug teruggevonden. Die vondsten worden teruggebracht tot de eerste en tweede eeuw na Christus.

Dinsdag 20 juli van 16 tot 19 uur zijn de opgravingen te bekijken aan de Reepstraat in Sint-Gillis-Waas. (COR 207)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud