Universiteiten willen geen alternatieve geneeskunde doceren

De Vlaamse universiteiten zijn niet enthousiast om opleidingen aan te bieden in de alternatieve geneeskunde. Dat bleek vandaag in de Kamercommissie Volksgezondheid. In het zuidelijke landsdeel is er meer bereidwilligheid.

In de Kamercommissie kwam vandaag de voorzitter van de paritaire commissie, die werd opgericht met het oog op de erkenning van vier niet-conventionele praktijken, aan het woord. Ten laatste begin volgend jaar wil minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx immers een duidelijke omschrijving van osteopathie, chiropraxie, acupunctuur en homeopathie. De beroepen worden onderhevig aan een erkenning en de vereiste opleiding wordt duidelijk afgebakend.

Dat laatste kan een probleem worden. "De universiteiten zijn niet geneigd om de opleidingen aan te bieden", bond Reinilde Van Moer (N-VA) de kat de bel aan. Dirk Cuypers, voorzitter van de paritaire commissie, die is samengesteld uit leden van de faculteiten geneeskunde en vertegenwoordigers van de alternatieve geneeswijzen, moest haar gelijk geven. "Ik heb de decanen persoonlijk gecontacteerd, maar dat heeft niet mogen baten", aldus Cuypers. "Na de eerste vergaderingen zijn de vertegenwoordigers van de Vlaamse universiteiten niet meer komen opdagen."

Volgens de voorgestelde omschrijving zou een osteopaat enkel een erkenning krijgen als hij een bachelor in de medische wetenschap kan voorleggen, gevolgd door een master in de osteopathie. Ook een chiropractor moet beschikken over een gecertificeerde opleiding van ten minste vijf jaar. De titel van homeopaat zou enkel mogen worden gevoerd door een arts, tandarts of vroedvrouw. Een acupuncturist ten slotte moet minstens een diploma in de verpleegkunde of kinesitherapie hebben, gevolgd door een opleiding van ten minste 1.500 uur in de acupunctuur. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud