VAB en Touring waarschuwen voor gevaar van hitte op de weg

Mobiliteitsverenigingen VAB en Touring waarschuwen voor de impact van het zomerweer op de weg. Rijden in de hitte heeft immers hetzelfde effect als de weg opgaan met 0,5 promille in het bloed. Veel drinkwater voorzien is dus de boodschap, zeker als er kinderen meereizen. Maar ook de wagens hebben extra te lijden onder de warmte. Beide organisaties zetten zich dus al schrap.

Vooral batterij- en koelingsproblemen duiken vaak op wanneer het kwik hoge toppen scheert. De airco zorgt op volle toeren voor veel extra belasting, terwijl de motor - zeker in de file - sneller oververhit raakt. Bovendien laten ook versleten of te weinig opgepompte banden het bij deze temperaturen sneller afweten, aldus VAB en Touring.

Met een verwachte rush op de kust geven beide organisaties daarom meteen enkele tips mee. Zoals bij vertrek eerst even met de ramen open rijden, de airco niet te koud zetten om overbelasting te vermijden en de binnenlucht laten circuleren om niet steeds hete buitenlucht binnen te zuigen.

Tot slot luidt nog de waarschuwing om steeds voldoende water te drinken én mee te nemen, met name voor tijdens files of pech. Touring botste woensdag al op een kleine vijfhonderd bestuurders met pech, maar zonder drinken aan boord. Hitte werkt bovendien al benevelend op zich, dus alcohol is uit den boze. En kinderen of dieren achterlaten in de wagen is uiteraard evenmin een goed idee. (MVL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud