VAB krijgt dubbel zoveel oproepen van Belgen in buitenland in eerste week kerstvakantie

VAB-reisbijstand heeft tijdens de eerste week van de kerstvakantie 3.190 oproepen gekregen van Belgen met problemen in het buitenland. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo meldt de mobiliteitsclub zondag.

Normaal gezien is de eerste week van de kerstvakantie nochtans vrij rustig, weet VAB. De mobiliteitsclub vermoedt dat 2 factoren aan de basis liggen van de opmerkelijke verdubbeling: het feit dat kerstdag dit jaar vrij laat in de week valt (en mensen dus de mogelijkheid hebben om een halve week een kortbij-vakantie met de auto te nemen) en door de goede skimogelijkheden kortbij vanwege de grote hoeveelheid sneeuw.

De Belg is meer op skivakantie vertrokken met de auto, zo blijkt. Shortski in de Vogezen was afgelopen week erg in trek. In totaal werd een stijging van het aantal ski-ongevallen met 20 procent genoteerd.

De extreme koude en sneeuwval hebben de Belg ook in het buitenland verrast. VAB-Reisbijstand noteerde een stijging van het aantal technische interventies met 128 procent. De top 5 van de landen waar de Belg met autoproblemen te kampen kreeg bestaat uit Frankrijk, Nederland, Duitsland, Italië en Oostenrijk.

De belangrijkste autoproblemen waren startproblemen (33 procent), motorproblemen (21 procent), ongevallen en vastgereden (18 procent), lekke banden (8 procent) en vastgevroren onderdelen (6 procent).

De meeste medische interventies moest VAB uitvoeren in Frankrijk, Oostenrijk en Italië. Die top 3 wordt aangevuld met een reeks zonbestemmingen, waarbij echter geen uitschieters op te merken zijn. (NAJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud