Vakbonden De Lijn voeren actie bij start 125 jaar Kusttram

De vakbonden bij De Lijn hebben zaterdagmorgen een korte actie gehouden bij de voorstelling van het programma voor 125 jaar Kusttram in Nieuwpoort. Een honderdtal vakbondsmensen uitten tegenover Vlaams minister voor mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) hun ongenoegen over het aangekondigde besparingsplan bij De Lijn. De Lijn zou 51,8 miljoen euro moeten besparen op jaarbasis en dat zou 420 jobs kunnen kosten. De vakbonden zijn tegen de afbouw van het openbaar vervoer. Ze wezen ook op de gevolgen voor de reizigers.

Vlaams minister Hilde Crevits luisterde naar de vakbondsvertegenwoordigers en beklemtoonde dat het plan de werkvreugde bij de chauffeurs niet mag verminderen. "Ik wil dat De Lijn haar dienstverlenging aanbiedt op de beste mogelijke manier", vertelde de minister. "Nu rijden er soms lege bussen op de ene plaats en overvolle elders. De juiste bus op de juiste plaats is samen met een goede doorstroming voor mij prioritair. Die efficiëntie komt op de eerste plaats en dan komt de rest. Daarom is een goed sociaal overleg bij De Lijn belangrijk."

De vakbonden vragen om via het investeringsprogramma een maximum aan besparingen te realiseren. Ze vragen daarbij ook om de investeringen te spreiden in tijd. "Maar een besparing bij het personeel kan van ons niet", zegt Rita Coeck, Vlaams intergewestelijk secretaris van ACOD. "Als het nodig is, zullen we daarvoor niet met enkele tientallen chauffeurs maar met enkele duizenden op straat komen."

De vakbonden bij De Lijn beklemtoonden dat ze volledig achter het project 125 jaar Kusttram staan. (EYI)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud